Ortodonție

Cu toții ne dorim un zâmbet perfect cu dinți sănătoși și drepți. Acest zâmbet atractiv ne sporește creșterea încrederii în sine.

O prima evaluare ortodontică le este recomandată copiilor până la împlinirea vârstei de 7 ani în situația în care nu au apărut anterior alte probleme stomatologice.

Potrivit Asociației Americane de Ortodonție, majoritatea tratamentelor încep la vârsta de 9-14 ani și au o durată medie de tratament între 1-3 ani.
Ortodonția se ocupa cu indreptarea și corectarea poziției dinților. Afecțiunile de acest gen sunt frecvente la copii și adolescenți dar chiar dacă unii adulți consideră că nu mai au vârsta potrivită pentru un astfel de tratament, s-a constatat o creștere semnificativă a numărului adulților care beneficiază de tratament ortodontic. În cazul adulților, aplicarea tratamentului presupus de ortodonție poate să dureze mai mult, pentru că oasele maxilare și-au întrerupt creșterea.

Părinții trebuie să fie foarte atenți cu dinții copiilor lor și să-i îndrume și învețe înca de mici cum să-și  îngrijească dantura !

Înghesuirile și ocluziile incorecte dentare afectează în timp sănătatea dinților, a gingiilor și a articulatiei temporo-mandibulare. O masticație deficitară poate avea urmări asupra integrității tubului digestiv.

Progresul tehnicii în stomatologie (specializarea ortodontie) permite astăzi corectarea spectaculoasă, fără durere a anomaliilor dento-maxilare.
În timpul copilăriei și adolescenței, oasele maxilare cresc și se maturizează, de aceea este mai ușor de modificat poziția dinților în această etapă.

Tratamentul dentar este recomandat deoarece pe termen lung afecțiunile netratate pot duce la apariția unor defecte de vorbire, predispoziție pentru formarea tartrului, implicit a cariilor.

Orice tratament ortodontic începe cu efectuarea unei consultații și a planului de tratament de către medicul ortodont. În funcție de situația existența la nivelul arcadelor dentare, pacientul va purta fie un aparat fix, fie unul mobil.
Aparatul ortodontic fix este format din braketi metalici sau fizionomici, care se lipesc pe dinți și dintr-un arc metalic care îi unește cu scopul de a-i alinia corect.

Aparatul mobil, foarte răspândit în deceniile trecute, se prezintă sub formă unei plăcuțe de acrilat roz sau transparent cu mici crosete metalice care ajută dintîi să revină la poziția normală pe arcadă. Acest aparat are o eficacitate scăzută comparativ cu cel fix, fiind utilizat mai rar în stomatologia modernă.
În cele mai multe cazuri, durata unui tratament cu aparat ortodontic fix este de 12-24 luni; apoi pacientul va purta o perioada un aparat special de contenție (retainer), cu rolul de a menține și stabiliza rezultatele astfel obținute. Aparatul de contenție este fie sub formă unei gutiere transparente purtate pe timpul nopții, fie o sârmulița subțire aplicată pe spatele dinților.

Igienă orală are un rol cheie în obținerea unui zâmbet sănătos și frumos. De aceea, ședințele pentru controlul aparatului și igienizarea cavitatii bucale se recomandă a avea loc odată la 3-6 săptămâni.

Dinții aflați în malpozitie (poziția dinților anormală pe arcadă dentară) sunt mai dificil de igienizat, fiind foarte vulnerabili la procesele carioase și la îmbolnăviri parodontale, astfel pot fi pierduți mai devreme. Malpozitiile dentare obligă mușchii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfuncția articulatiei temporo-mandibulare și dureri la nivelul gâtului, umărului și spatelui. Un alt dezavantaj este aspectul inestetic al dinților nealiniati corect pe arcadă dentară.

Ortodonția este una dintre specialitățile medicinei dentare ce tratează:

  • anomaliile dentomaxilare;
  • inghesuirile dentare;
  • spații dintre dinți;
  • problemele cauzate de lipsa sau surplusul unor dinți;
  • malocluzii dentare;
  • malpozitii dentare;
  • obiceiuri vicioase;

Tratamentul ortodontic implică utilizarea aparatelor ortodontice cu scopul de a rezolva malpozitiile și malocluziile dentare. În funcție de scopul lor, tratamentele ortodontice pot fi împărțite în:

Tratament preventiv (dentiție temporară), împiedică dezvoltarea anomaliilor dento-maxilare(ex. menținerea spațiului în cazul căderii unui dinte de temporar înainte că el să cadă în mod normal).
Tratament ortodontic interceptiv (dentiție mixtă), împiedică agravarea unor probleme deja existente. Scopul este acela de a elimina cauza (ex. corecția obiceiurilor vicioase care pot deforma dantură).
Tratament ortodontic complex, determina corectarea problemelor cu ajutorul aparatelor ortodontice. Acest tip de tratament complex are mai multe etape,adresându-se problemelor ce implică alinierea dinților, îmbunătățirea funcției dentiției și a ocluziei. Poate include dentiță temporară, mixtă sau permanentă. La sfârșitul acestui proces complex este necesară purtarea unor aparate de contenție ce vor ajuta la păstrarea noii poziții a dinților.